Petr Kadlec před startem KP 2020/2021

Úsměv na tváři. Hlavní trenér jankovského “A”-týmu Petr Kadlec se před startem krajského přeboru 2020/2021 usmívá. Věříme, že důvod k radosti budeme mít všichni po celou sezónu. A to nejen ze hry samotné, ale i z dobrých výsledků. Jsme optimisté i přesto, že kádr mužstva není nijak široký a především ho decimují zranění. Ale jak trenér v našem klasickém předsezónním rozhovoru říká, otevírá se tím cesta pro jiné, třeba i mladíky z rezervního týmu…

Jak bys zhodnotil letní přípravu? 

“Začátek letní přípravy jsme z důvodu zranění a absencí museli o týden posunout. Odehráli jsme tři přípravná utkání z původně pěti plánovaných. Celkově tedy příprava neproběhla podle plánů. Trochu se utišuji tím, že v nás něco zůstalo po odehrání značného množství zápasů po Covidové pauze.”

Tým odehrál pouze tři přípravné zápasy. Je to z tvého pohledu dost? Jak si s nimi byl spokojený?

“Vzhledem k šířce kádru a počtu hráčů, které jsme v přípravě měli k dispozici, tak jsou tři zápasy asi dostačující. S předváděnou hrou jsem spokojený tak na půl. Naše hra směrem dopředu určité parametry splňovala, ale zároveň jsme v přípravě obdrželi až moc branek. To do soutěže musíme jednoznačně zlepšit.”

Se soupeři z nižších soutěží jsme ve třech zápasech inkasovali devět branek. Čím to?

“Ten počet je vysoký a rozhodně nejsme s tímto stavem spokojeni. Přičítám to hlavně nedůslednosti a podcenění některých zdánlivě nepodstatných situací na hřišti, které ale za pár vteřin vyústí v obdrženou branku. Například situace při bránění standardních situací, tam musíme být mnohem více koncentrovanější a zároveň se vzájemně podpořit a namotivovat, že danou situaci prostě musíme zvládnout.”

Na druhou stranu jsme jich jedenáct vstřelili a v každém zápase si vytvořili řadu šancí. Byl jsi s útočnou fází spokojen?

“Jak jsem odpovídal. Směrem dopředu jsme určité měřítko snesli. Příležitosti si dokážeme vypracovat, ale je také jasné, že v soutěži bude vše mnohem náročnější.”

Jednou z posil je mladý Martin Benda, kterému se střelecky poměrně dařilo. Jak jsi s jeho výkony a střeleckou produktivitou spokojen?

“Bendís je mladý hráč, který se s mužským fotbalem postupně seznamuje. Střelecky se mu daří a to je pro útočníka, obzvlášt v novém působišti, vždy motivující. Celkově se Martin postupně do týmu zapracovává a zápas od zápasu jsou jeho výkony lepší a to i díky skvělé trénikové morálce.”

Klasický evergreen – zranění. Jak vypadá zdravotní stav hráčů před prvním mistrovským zápasem?

“Jednoduše, stav je horší než obvykle. Výčet všech krátkodobě i dlouhodobě zraněných je totiž opravdu dlouhý. Nedá se nic dělat, dveře se tím otevírají pro další hráče, kteří třeba tolik nenastupují. Je ale potřeba tomu jít naproti a ne čekat na příležitost z podstaty. Celkově se šířkou kádru nejsem spokojen.”

Do přípravy se zapojilo několik mladíků z béčka. Jak jsi s jejich přístupem spokojen a vidíš v nich budoucnost pro jankovský fotbal?

“Jistý potenciál mají všichni kluci, kterými jsme si v poslední době vypomáhali. Některé výkony těchto mladíků mě přijěmně překvapily. Ale zase, je to také o tom chtít na sobě pracovat a to v hlavně v tréninku. Snažit se pobrat co nejvíc věcí od trenérů, ale i od zkušenějších spoluhráčů na hřišti a uvědomit si, že na úroveň krajského přeboru se nejde dostat hned a je potřeba jít postupně s tím, že hlavní je “chtít” a být ochoten tomu něco obětovat.”

Jak se ty osobně těšíš na mistrovskou sezónu a koho favorizuješ na nejvyšší příčky?

“Čeká nás soutěžní utkání po více jak třičtvrtě roce a ty pocity jsou samozřejmě plné očekávání. K favoritům soutěže řadím určitě Olešník, Č. Krumlov a Protivín.”

Jaké ambice má pro sezónu 20/21 SK Jankov?

“Jsme realisté, ale rozhodně se nepodceňujeme. Věřím, že v našich silách je se pohybovat v první polovině tabulky.”

Téma, které hýbe světem – Covid-19. Co si o tom myslíš a předpokládáš, že může zase tato nemoc narušit průběh amatérských soutěží v Česku?

“Myslím si, že se všechny soutěže, i přes problémy, které jistě nastanou, dohrají.”

Něco závěrem?

“Věřím, že všichni co se okolo fotbalu pohybují a věnují mu svůj volný čas, se těší na start všech soutěží. Doufám, že také budou mít z fotbalu především radost a dokáží se s nadhledem přenést přes malichernosti, které prostě patří nejen ke sportu.”