Petr Kadlec hodnotí podzim 2020

“S bodovým ziskem panuje spokojenost!”

Co si nikdo z nás nepřál se bohužel stalo realitou. Koronavirus opět zasáhl do průběhu fotbalového života a po devíti zápasech podzimní části byla soutěž přerušena. Jakým směrem se vše bude vyvíjet dál a v jakém formátu, kdy a zda-li vůbec, proběhne jarní část sezóny je nyní ve hvězdách. Byť nebyl podzim kompletně dohrán, nic nám nebrání v tom, aby jsme ho společně s trenérem nemohli zhodnotit. Jankovu patří v neúplné tabulce třetí místo, což lze hodnotit velmi pozitivně. Více už v rozhovoru s hlavním trenérem týmu Petrem Kadlecem…

Jak hodnotíš dosavadní průběh sezony pohledem atraktivity a kvality soutěže?

“Přijde mi, že úroveň soutěže nijak nevybočuje v porovnání s předchozími ročníky. Co se týče atraktivity, tak si myslím, že si většina diváků, kteří tuto soutěž pravidelně sledují, dokáže v každém kole najít utkání, které je pro ně nějakým způsobem atraktivní.”

Které týmy tě svou výkonností překvapily či naopak zklamaly?

“Kvalitní mužstvo a i výsledky má letos Osek, co mě trochu překvapuje jsou výsledky Čimelic z jejich venkovních zápasů, protože v domácím prostředí se jim daří velmi dobře.”

Co říci na výkony a výsledky našeho týmu? Panuje s aktuálním bodovým ziskem a postavením v tabulce spokojenost?

“Týmu se výborně podařil vstup do soutěže, to nám všem dodalo klid a sebedůvěru do dalších utkání. S bodovým ziskem panuje spokojenost, ale herní projev bych si mnohdy představoval kvalitnější.”

Které utkání bys hodnotil jako nejpovedenější a které naopak za nejméně povedené? A proč?

“Určitě se nám podařilo první kolo s úřadujícím mistrem z Olešníku. Tohoto vítězství v tradičním derby si cením o to víc, že přišlo, s tímto vždy těžkým soupeřem, po hodně dlouhé době. Do povedených zápasů musím zahrnout i utkání na Rudolfově, které jsme zvládli nejen herně, ale i morálně dobře. Při pohledu na naše výsledky z jednotlivých utkání určitě každý trefí, které bylo tím nejmíň povedeným. V Čimelicích jsme byli nedůstojným soupeřem ve všech směrech. Velká facka, z které jsme se ale dokázali oklepat.”

Když vyjmeme debakl v Čimelicích, zdá se, že defenzivní činnost mužstva pracuje spolehlivě. Ve zbylých osmi zápasech jsme inkasovali pouze pětkrát. To je slušný počin, že?

“Historicky je Jankov tým, který má svou hru založenou na kompaktní obraně. Vychází to i z typologie kádru, ve kterém je převaha defenzivních hráčů a celkově s tím tedy máme naší hru založenou na zodpovědné obraně.”

Směrem do ofenzivy je to jako na houpačce. Patnáct vstřelených gólů je takový průměr. Co říci na naší ofinzivní hru?

“Od nás je to směrem dopředu mnohdy takový upracovaný. V tomto ohledu nám chybí kreativita a často i kvalita v herních situacích jeden na jednoho. S tímto ale nebojuje pouze Jankov, ale většina týmů v soutěži. Snažíme se to postupně zlepšovat, ale ne vždy to jde tak, jak bychom si na lavičce představovali.”

Nejlepším střelcem týmu je pětigólový Martin Popelka, kterého jste společně s trenérským štábem posunuli na hrot z obrany. Jak si s touto změnou dle tvého názoru poradil?

“Tak předně musím popravdě říct, že jsem se k tomu kroku musel nechat, od pana Maxy staršího, docela dlouho přemlouvat. Nakonec se ale situace vyvinula tak, že z Popiho se stal hrotový útočník a svou roli zvládá dobře. Díky svým fyzickým parametrům je pro soupeře velmi nepříjemný a dobře si své úkoly plní i v obranné činnosti. Je tedy tím pádem pro tým velmi platným hráčem.”

Ještě než došlo k přerušení soutěže, narušoval Covid standardní průběh sezóny. Byť nás se to vyloženě nedotklo, některé týmy musely zápasy odkládat a pak je složitě dohrávat. Jak moc je tím soutěž ovlivněna a můžeme mluvit o samotné regulérnosti?

“Těm týmům, kterých se dotkly tyto starosti s odloženými zápasy a s následnými dohrávkami vůbec nezávidím. Vím jaký je problém mužstvo připravit na zápas ve všední den. Celkově narušení toho klasického týdenního cyklu je vždy nepříjemné a to hlavně z toho pohledu, že ten tým vlastně ani pořádně neví na co a na kdy se připravuje. Co se týče neregulérnosti celé soutěže, tak o té se zatím mluvit nedá, ale o nestandardnosti určitě ano. Bylo by ale samozřejmě divné, kdyby jen fotbal zůstal standardním, když vše okolo už nějakou dobu není.”

Je vůbec v silách svazu a klubů odložené zápasy na jaře dohrát?

“V silách svazu to jistě je. U klubů si tím tolik jistý nejsem. Pokud by se soutěž měla dohrát kompletně, tak by nás v jarní části čekalo dvacet jedna zápasů. Předpokládám, že bude snaha zahájit soutěže o dost dříve, ale i tak bych měl obavy, aby v červnu měl kdo ještě hrát, protože tato porce by byla pro výkonnostní fotbalisty neúměrná.”

Vím, že s kolegy z realizačního týmu pracujete na plánu zimní přípravy. Věříš, že bude v lednu situace taková, aby mohla zimní příprava proběhnout ve stylu předchozích let?

“Přípravu nějak rámcově poskládanou máme a chybí dořešit pár detailů, jako třeba například doladit soupeře a termíny přípravných utkání. Rovnou jsme si řekli, že tentokrát vypustíme zimní soustředění, které jsme v posledních dvou letech absolvovali. Snažíme se vše dělat jako obvykle, ale je těžké něco plánovat, když zatím nevíme jestli bude příprava trvat měsíc, či dva.”

Možná předčasná otázka, přesto pro fanoušky vždy zajímavá. Lze očekávat během zimní pauzy k nějakým změnám v kádru?

“Věřím, že kolonka odchodů zůstane prázdná a naopak bych si přál do týmu minimálně jednu až dvě posily.”

Tvůj předsezónní cíl byl pohybovat se v horní polovině tabulky. Nebudou se před jarem ambice přehodnocovat? :-)))

“Myslím si, že všichni stojíme pevně na zemi a víme, že nás čeká ještě hodně těžkých utkání a v každém budeme chtít předvést to aktuálně nejlepší, co v nás je. Na co to bude v konečném součtu stačit uvidíme.”

Něco závěrem?

“Všem přeji hodně zdraví a těším se až se společně zase setkáme u toho co všichni děláme tak rádi.”