TJ Sokol Žabovřesky – SK Jankov “B” 2:3 (0:3)

Sobotní derby mezi Sokolem Žabovřesky a jankovsko-dubenskou rezervou nabídlo očekávanou podívanou. Urputný boj, nepříliš kvalitní fotbal a drama až do konce. Byť to po prvním poločase na dramatický závěr úplně nevypadalo, domácí “Žáby” dvěma góly Pilného stáhly tříbrankový náskok hostujících fotbalistů a do závěrečného hvizdu usilovaly o remízový výsledek. Na ten nakonec nedosáhly a na první body v letošním ročníku si musí minimálně týden počkat. To Jankov “B” potvrdil dobrý vstup do sezóny a prodloužil šňůru neporazitelnosti na jedenáct zápasů.

97 platících diváků si na začátek duelu muselo počkat o dvacet minut déle, což zapříčinil pozdní příjezd rozhodcovské trojice. A když už se začalo hrát, bylo všem jasné, že díky nerovnému terénu to bůhví jaká fotbalová podívaná nebude. Ale na první gól se zase tak dlouho čekat nemuselo. Ve 13. minutě po rohovém kopu hostí nastal zmatek v domácím malém vápně, jeden z obránců nešťastně při odkopu trefil Šindeláře, od kterého putoval míč do branky a celou nepřehlednou situaci ve snaze odvrátit míč do bezpečí ukončil vlastencem domácí kapitán David Lukač – 0:1. Z neatraktivní pasáže pak vybruslila akce z 33. minuty, centr Skláře z pravé strany a gólová hlavička Dominika Šindeláře – 0:2. Zanedlouho právě Šindelář našel centrovaným balónem kolegu z útoku Predigera, jenž si míč připravil do dobré střelecké pozice, avšak Škaroupkovu branku minul. Žabovřesky toho v prvním poločasu mnoho neměly. Za zmínku stojí v podstatě pouze střela Velíka ze 42. minuty, kterou Komárek pokryl. V poslední minutě úvodního dějství vylepšil už tak vysoké akcie Jankova opět Dominik Šindelář. Sklář na pravé straně obešel Lukače, navrátilci ze Lhenic poslal přesnou přihrávku a Šindelář nekompromisní střelou pod břevno vstřelil svou druhou branku v zápase – 0:3.

Domácí mužstvo i přes třígólovou ztrátu nic nevzdalo a domácí publikum dostalo do varu. Postaral se o to dvěma góly v rozmezí tří minut Pilný. V 58. minutě napálil krásnou střelou Anderle břevno a Josef Pilný se z dorážky nemýlil – 1:3. V 61. minutě po faulu Kysely poslal z nařízené standardky střílený centr do vápna Lukač a Josef Pilný hlavou snížil na rozdíl jedné branky – 2:3. Vrátit více klidu na hostující kopačky se pokusil Bohoněk drzým průnikem do šestnáctky a následnou přízemní střelou, kterou Škaroupka vyrazil na rohový kop. V 73. minutě nebyly Žaby daleko od vyrovnání. Horského roh si našel hlavičkující Hrabčák, avšak skvělým zákrokem se blýskl gólman Komárek. Duel byl stále otevřený a nic na tom nezměnila ani pohledná akce Kociana s Hütterem, kteří připravili palebnou pozici pro Pedigera. Ten ovšem tentokrát nepotvrdil roli kanonýra a ze své levačky vypustil projektil, kterému chyběla větší přesnost. O vydřené vítězství svěřenci trenéra Martina Kročáka málem přišli v poslední minutě, kdy se po centru zprava zjevil ve velké šanci Kostohryz, jenže Komárek spolehlivým zákrokem svůj mančaft podržel. Domácí tým zaslouží obdiv za heroický výkon ve druhém poločasu, jenže tři body z prestižního derby nakonec berou fotbalisté Jankova / Dubného.

TJ Sokol Žabovřesky – SK Jankov “B” 2:3 (0:3)

Branky: 58. a 61. Pilný – 13. vlastní Lukač, 33. a 45. Šindelář

ŽK 1:2 (Horský – Bohoněk, Kročák – trenér)  

Střely na branku: 8:6

Střely mimo: 1:7

Rohy: 5:3

Diváci: 97

Rozhodčí: Granec Robert – Teplý Ondřej, Galovič Vojtěch

Sestavy:

TJ Sokol Žabovřesky: Škaroupka – Schacherl, Hrabčák, Hála T., Lukač – Velík, Anderle, Kostohryz, Pšenička – Horský, Pilný. Střídali: Hüttner, Vondrka, Lapeš

SK Jankov “B”: Komárek – Beníšek, Černý, Cícha, Kysela – Sklář, Bohoněk, Kocian, Stráda – Prediger, Šindelář. Střídali: Hütter, Kotnauer, Fousek

Martin Kročák, trenér SK Jankov “B”: “Druhé kolo Okresního přeboru nás čekal první venkovní zápas a to rovnou derby v Žabovřeskách. Tento zápas je vždy specifický, o tom jsme se přesvědčili již minulou sezónu. Věděli jsme, jak Žaby doma hrají. Poslední trénink jsme trénovali herní situace, kdy jsme chtěli především využívat naše krajní záložníky, které máme rychlostně velmi dobře vybavené a vyvarovat se vysokým míčům, které sbírá nestárnoucí Víťa Hrabčák. Před zápasem jsme naše útočníky připravili na to, aby při rozehrávce domácích hráli co nejblíže právě Hrabčákovi a co nejvíce mu znepříjemňovali rozehrávku, kterou si přebírá už od brankáře a nutili ho k dlouhým nákopům, které měl sbírat především náš stoper Honner, který je výborný ve vzdušných soubojích. Bohužel okolnosti nás donutily stoperskou dvojici pozměnit a na stopera musel místo Honnera Cícha. Začátek zápasu byl vyrovnaný a moc vyložených šancí nepřinesl. Při jednom z našich centrů do domácího brankoviště vznikla nepřehledná situace a po několika odrazech skončil míč v domácí brance. Po prvním gólu jsme měli hru pod kontrolou a domácí jsme k ničemu nepouštěli. Vytvořili jsme si další brankové příležitosti a dvě z nich proměnil Šindelář, díky tomu skončil poločas 0:3. Během přestávky jsme si s hráči řekli, že musíme hrát stejným způsobem jako od první branky a hlavně si dávat pozor na nakopávané míče do našeho brankoviště, které jsou nepříjemné i z důvodu, že hřiště v Žabech je mírně z kopce. Bohužel jsme začátek druhé půle nezachytili a domácí rychle snížili na rozdíl dvou branek a během dalších pěti minut byl stav 2:3. To byla dostatečná sprcha pro naše hráče, kteří si uvědomili, že nám domácí nedají nic zadarmo. Hra se vyrovnala a šance byly na obou stranách, které buď skončily nepřesným zakončením nebo je zlikvidovali brankáři. Zápas tak skončil naší druhou výhrou v sezóně a my se můžeme připravovat na další domácí zápas, kdy k nám přijede Černý Dub. Tímto bych chtěl jménem realizačního týmu i hráčů všechny pozvat na tento atraktivní zápas.”

Dominik Šindelář, navrátilec z SK Lhenice, autor dvou branek.