Petr Kadlec hodnotí podzim 2021

“Na hřišti nám chyběl klasický leader.”

Po “Covidové” přestávce poměrně slušná letní příprava, nadějné vyhlídky do sezóny… První dva zápasy s největšími favority soutěže, dvě prohry, skóre 0:7. Ze špatného startu se fotbalisté Jankova v podstatě neoklepali během celého podzimu. Byly tam náznaky zlepšených výkonů, které byly rázem sraženy na zem dalším silně podprůměrným vystoupením. Nevyrovnanost, křehkost, absence leadera, slábnoucí tréninková morálka… To je část důvodů, které vidí hlavní kouč Jankova jako příčinu, díky níž jsou zelenobílí v polovině sezóny na jedenáctém místě tabulky se ziskem dvaceti bodů. Petru Kadlecovi jsme dopřáli trochu časového odstupu od posledního mistrovského utkání, aby vše hodnotil s chladnou hlavou, a požádali ho o tradiční komentář k uplynulému půlroku.

Začněme ze široka… Po nějakém čase se zase odehrál kompletní půlrok bez nějakých vnějších vlivů. Jsi za to rád?

“Jednoznačně jsem rád, že se podařilo odehrát celý podzim v kuse. Pro výkonnostní sport na všech úrovních to bylo už potřeba, doufám, že jsme se za tento půlrok vrátili do nějakého obvyklého režimu, z kterého většina hráčů vypadla.”

Co říkáš na kvalitu soutěže a její dosavadní průběh? Překvapilo tě něco?

“Řekl bych, že v soutěži se pohybuje určitě mnoho kvalitních fotbalistů, kteří by v pohodě mohli nastupovat v soutěžích vyšších, ale celkově kvalita soutěže je asi o něco slabší, než v předchozích letech. Hlavně mi ale přijde, že celkově zápasy nemají takový náboj a atmosféru, která by krajskému přeboru slušela.”

S výkony, výsledky a vůbec celým půlročním vystoupením Jankova asi spokojenost panovat nemůže, že?

“Tak vzhledem k nějakým předsezónním cílům, které jsme měli, tak ke spokojenosti máme všichni hodně daleko.”

V čem vidíš největší nedostatky, díky kterým nám patří až jedenácté místo?

“Těch důvodů je mnoho a řekl bych, že ani jeden není více, nebo méně důležitý. Všechny dávají dohromady nějaký celek, jehož konečným vyjádřením je umístění v tabulce a celkový dojem z předváděné hry. Před restartem soutěže se nám dost obměnil kádr, příprava se, až na jeden zápas, výsledkově vydařila a vše vypadalo, že si až nečekaně rychle sedlo. K tomu tréninková docházka v létě byla na velmi dobré úrovni, takže nás to všechny namlsalo a i přes těžký start podzimu jsme si věřili. První zápasy nás však posadily rychle zpět na zem a naše nedostatky s těmito soupeři vycházely více a více najevo. Na hřišti chyběl klasický leader, který by svým projevem strhnul ostatní. Hledali jsme nějakou svojí tvář, k tomu přišly zranění, postupně se méně a méně trénovalo a celkově jsme se zapouzdřili do takového klasického scénáře, kdy dobře vstoupíme do utkání, lacině inkasujeme a pak nemáme kolektivní sílu zápas zdramatizovat a trápíme se.”

Z patnácti zápasů jsme 5x udrželi čisté konto, přesto jsme inkasovali 30 branek. Jak je to možné?

“To byla naše velká bolest. Stále se opakující chyby, hodně branek jsme dostali jak přes kopírák. K tomu naše křehkost, kdy, jak už jsem zmiňoval, hrajeme vyrovnaný zápas, ale první branka nás dostane do takové situace, že začneme hrát jako děti a inkasujeme z každé další šance. Živě v hlavě mám tři utkání, který v tomto duchu proběhly (Krumlov, Olešník, Prachatice).”

Kde hledat příčiny takového vysokého počtu obdržených gólů? Na to jsme v posledních letech nebývali zvyklí…

“Tak v podstatě jsem odpověděl v předchozích dvou otázkách. V zimě musíme udělat vše proto, abychom nebyli směrem dozadu takto zranitelní.” 

V úvodu sezóny přišly problémy s gólmany, když jsme v přípravě měli tři gólmany, ale na startu podzimu nám zbyl pouze Honza Komárek a v závěru při jeho absenci musel do brány „Bobas“ z béčka. Jaká bude situace v zimě a následně v jarních odvetách?

“Komár k sobě jednoznačně potřebuje vyrovnaného partnera, který by na něj tlačil nejen v tréninku, ale i svou výkonností pro nominaci do utkání. Současná situace určitě není dobrá. Bobasovi bych chtěl poděkovat za to, že nám pomohl a za to, jakým způsobem přistoupil k těm třem zápasům, které odchytal. Do zimní přípravy by s námi měl nastoupit Michal Hučík, který měl teď povedený podzim ve Čtyřech Dvorech.”

I přes nespokojenost s aktuálním umístěním ztrácíme na páté místo pět bodů, což není moc. Předpokládám, že dostat se do Top 5, což byl předsezónní cíl, se nic nemění?

“Oba póly tabulky jsou odskočené, ale o další umístění budou probíhat vyrovnané boje. My se budeme chtít prokousat tabulkou co nejvýš a pokusit se splnit předsezónní cíl.”

Co k tomu bude zapotřebí? Třeba posílení kádru v zimní přestávce? Máte nějaké hráče vytipované?

“Jednoznačně absolvovat v co největším počtu zimní přípravu. Víme co nám chybí a v čem jsou nedostatky, ale abychom je odstranili, tak musíme být spolu co nejvíce času. K tomu víme, že by bylo dobré citlivě doplnit současný kádr. Nějaké posily vytipované máme, ale pořád platí, že v dnešní době někoho sehnat je velice těžké. Hráči z nižších soutěží, které oslovujeme často nemají ani motivaci si vyzkoušet vyšší úroveň. Uvidíme v jakém složení se nakonec v přípravě sejdeme. K tomu doufám, že se dají dohromady v současné době zranění hráči a do přípravy plnohodnotně nastoupí.” 

Vraťme se ještě k poháru, kde jsme se po výhře nad Meteorem dostali do jarního finále. Jak moc vážně tuto soutěž berete a co vůbec vedlo klub k tomu se přihlásit?

“Soutěž bereme vážně a určitě budeme chtít ve finálovém zápase uspět. Věřím, že to bude zápas, který bude mít náboj a atmosféru v prostředí ligového stadiónu na Střeleckém ostrově.” 

Mohl bys nastínit, co mančaft přes zimu čeká, kdy začne zimní příprava, zda-li pojedete na soustředění, atd.?

“Soustředění z pochopitelných důvodů v přípravě neplánujeme. Celkově jsme přípravu nastavili v tradičním duchu, ale tak, aby byla pro hráče pokud možno co nejvíce pestrá. Co bude jiné oproti předchozím, tak se budeme chtít zaměřit o něco více na fyzickou kondici, něž v přípravách minulých.”


Jak ty osobně strávíš zimní přestávku?

“Určitě si trochu odpočinout od fotbalu, ale to je většinou záležitost jednoho, dvou týdnů. Čekají mě nějaké vzdělávací semináře k fotbalové licenci, také si párkrát zajdu na svou oblíbenou Kleť a podniknu nějaký výlet na Šumavu.”


Něco závěrem?

“Chtěl bych poděkovat všem, kteří si po dlouhé pauze dokázali najít zpět cestu do Precis Arény a podporovali tým i v zápasech, ve kterých se nedařilo, tak jak bychom si všichni představovali.”

Děkujeme trenérovi za jeho čas a přejeme mu klidnou a pohodovou zimní přestávku.