Petr Kadlec hodnotí podzim 2022

“Trápila nás zejména špatná tréninková morálka.”

Patnáct zápasů, 12 bodů, skóre 15:47, 13. místo v tabulce. Připočtěme k tomu ostudné vypadnutí z krajského poháru na hřišti Mladé Vožice a taktéž pakování se z Mol Cupu hned v předkole. Jednoznačně z toho vychází jeden z nejhorších půlroků jankovského “A” – týmu za poslední roky. Příčiny? Ty jsme se pokusili analyzovat s hlavním trenérem Petrem Kadlecem. Opatření? Určitě zkvalitnění kádru, na čemž teď pracuje vedení klubu. Veřme, že jaro bude z úplně jiného soudku, a to nejen po fotbalové stránce…

Jak bys zhodnotil kvalitu celé soutěže?

“Řekl bych, že úroveň soutěže nijak nevybočuje od předchozích ročníků a pohybuje se v ní dost šikovných fotbalistů, kteří by obstáli i ve vyšších soutěžích. Obecně týmy hrají na to co mají, tam kde je hráčská kvalita a dostatečná šíře kádru se snaží hrát pohledný fotbal, další týmy se snaží body získávat nasazením a důrazem se zaměřením na většinou kvalitního hrotového útočníka, kterého mají ve svém kádru.”

Je něco, co tě při pohledu na tabulku překvapilo?

“Určitě mě překvapilo postavení týmu z Oseka, kdy tento tým na jaře hrál takřka do posledních zápasů o titul krajského přeborníka a na druhém pólu tabulky jsem před sezónou očekával o něco výše Hlubokou.”

Náš tým po odchodu šesti hráčů, vesměs základní sestavy, neměl přehnané ambice. Přesto.. Očekával jsi, že po patnácti kolech budeme mít pouze 12 bodů?

“Tak samozřejmě jsem neočekával, že získáme pouze 12 bodů. Před sezónou jsem věřil, že i takto výrazně oslabený kádr bude mít na to, aby získal něco okolo 20 bodů. Ukázalo se ovšem celkem rychle, že i vzhledem k dalším okolnostem nebude tento cíl reálný. V poslední třetině podzimu jsme chtěli získat alespoň 15 bodů, ale to jsme také bohužel nezvládli.” 

Jde o realitu, ale co nás ve tvých očích nejvíce trápilo?

“Těch věcí je jistě více. Mezi hlavní bych však zařadil zejména špatnou tréninkovou morálku, časté absence hráčů na mistrovských utkáních z mimo-fotbalových důvodů, absence typického střelce a neuvěřitelné množství lacině obdržených branek.”

Po příchodu gólmana Skály a stopera Kupky máme poměrně zkušenou obranu. Přesto jsme inkasovali hrozivě vypadajících 47 branek.

“Já byl za příchod těchto dvou zkušených hráčů samozřejmě velice rád a musím říct, že nám oba velmi pomohli nejen výkony na hřišti, ale zejména také svým vystupováním v kabině a celkovým přístupem. Množství inkasovaných branek bych úplně nepřisuzoval jen pěti lidem v obraně, když bych to měl jednoduše popsat, tak je velký rozdíl, jestli jako obránce řeším za poločas tři těžké situace a nebo jestli těch situací je osm. My jsme ve většině zápasů nedokázali udržet hru dál od naší branky, ztráceli jsme často míče v přechodové fázi a povětšinou prostě byla obrana přetížená. Z toho pak logicky vznikají chyby.”

Má vliv na naše výkony třeba i fakt, že se v létě zranil Klíma, zdravotní problémy trápily i Beránka, který neodehrál téměř nic? To jsou hráči, jejichž bojovnost na hřišti nám chyběla.

“Už tak v úzkém kádru byly tyto ztráty pro nás velmi nepříjemné. K tomu jsme se na několik utkání museli obejít bez dalších zraněných hráčů. Je potřeba říct, že bez hráčů z naší rezervy, kteří nám obětavě chodili pomáhat, bychom některé utkání zřejmě nebyli schopni ani odehrát.”

Ono celkově zdravotní stav hráčů je kapitola sama pro sebe. Zhruba na polovinu zápasů nebyl k dispozici Řehoř a Hüttner, někdy po čtvrtém kole na zbytek podzimu vypadl Maurer. Se zraněním se potýkají všude, ale není toho v Jankově příliš?

“Jsem toho názoru, že jde často právě o zmiňovanou tréninkovou morálku, která má vliv nejen na herní výkonnost, ale i na samotné zdraví. Dát si týdně jeden trénink a pak skočit do utkání nejvyšší krajské soutěže je pro tělo z dlouhodobého hlediska v podstatě nebezpečné a je jen otázka času, kdy k nějakému zranění dojde.”

Všechny tyto aspekty jsou zase k něčemu dobré. Alespoň dostali příležitost mladíci jako Vokurka či bratři Píšové. Vidíš v těchto hráčích potenciál pro budoucnost?

“V těchto hráčích vidím určitě potenciál pro Jankovskou budoucnost. Zejména u Vokyho, který na sobě poctivě pracuje a od léta udělal velký posun. Ta cesta bude pro všechny ještě dlouhá, ale z mého pohledu jde hlavně o to chtít se dané věci poctivě věnovat a chtít se učit od zkušenějších. Kluci jsou mladí a svou hráčskou kariéru mají celou před sebou a je jen na nich, jak s ní naloží. V klubu mají vytvořené skvělé podmínky.”

Střelba do vlastních řad. V předchozích letech jsme se mohli spolehnout na hlasité fanoušky, kteří nás podporovali doma i venku. To na podzim jaksi chybělo.

“To jsou spojené nádoby, lidi na hřiště nalákáte, když se daří a nám se tolik nedařilo, tak to je vše, co my jako kabina pro to můžeme udělat.”

Vedení klubu se pokusí v zimě mužstvo posílit. Na čem se bude muset nejvíce zapracovat?

“Tak posílení je z mého pohledu zásadní věc pro zimní pauzu. Velký odliv hráčů v létě se nám nepodařil zacelit a k tomu je potřeba vnímat i věkové složení kádru, který je v mnoha ohledech sice zkušený, ale je nutné ho doplnit dravým mládím. Konkrétně z mého pohledu potřebujeme hráče zejména do ofenzivy.”

Když jsme u toho vedení, klub si zvolil nový výkonný výbor. Kvituješ to?

“Jednoznačně. Fotbal v Jankově nepotřebuje novou krev pouze v kabině, ale i ve svém vedení. Do výboru se nově zapojí bývalí hráči, kteří mají ke klubu úzký vztah a věřím, že zejména našemu prezidentovi pomůžou v mnoha záležitostech a vytvoří spolu silný tým, který bude táhnout za jeden provaz a společně určí další směřování klubu.”

Jak budeš trávit zimní přestávku?

“Odpočinkem, který nevím jestli si zasloužím, ale určitě ho potřebuji.”  

V Kataru začalo MS. Budeš to sledovat a máš tam svého favorita?

“I přes netradiční období, ve kterém se MS odehrává, sleduji většinu utkání. Osobně bych si přál, aby obhájil titul tým z Francie. Zatím se mi herně líbí mladý tým Ameriky, který na příštím MS bude velmi nebezpečný.”

Něco závěrem?

“Chtěl bych poděkovat celému realizačnímu týmu za spolupráci. Fotbal máme v hlavě v podstatě celý týden a když se pak nedaří, je důležité mít okolo sebe lidi, na které je spolehnutí a i přesto, že ne vždy máme stejný názor, tak jsme po celý podzim táhli za jeden provaz. Stejně tak děkuji kolegům z našeho B týmu, kde se od léta prohloubilo společné fungování ať už v podobě společných tréninků, nominací na utkání a tím pádem i společné dokopné. Toto si myslím, že je jedna z cest pro další fungování klubu.”

Děkujeme trenérovi za jeho čas a přejeme mu klidnou a pohodovou zimní přestávku.