SK Jankov “B” – TJ Sokol Žabovřesky 4:1 (0:1)

Fotbalové jaro v českobudějovickém okresním přeboru začalo, jak se sluší a patří. Sobotní dopoledne nabídlo očekávané derby mezi jankovsko-dubenskou rezervou a hosty z nedalekých Žabovřesk. Od úvodu bylo jasně patrné, že v lepším rozpoložení se ze zimního spánku probudili hosté s novým trenérem Janem Koutským st. na střídačce. Z úvodního náporu vytěžili vedoucí branku, avšak zhruba po půl hodině hry se z letargie částečně probudili také domácí, kteří zlepšeným výkonem po přestávce a čtyřmi vstřelenými góly nakonec urvali z prestižního derby cenné tři body. Na druhé letošní výhře nad “Žábama” se hattrickem podílel útočník Prediger.

Po dlouhé zimní pauze a na nepříliš ideálním povrchu dubenského hřiště se dal očekávat spíše boj, než bůhví jak pohledný fotbal. To se potvrdilo, ovšem se všemi nástrahami si od úvodní minuty mnohem lépe poradili hosté ze Žabovřesk. Ti domácí zaskočili aktivním pojetím hry a do samotného derby vstoupili mnohem více nažhaveni, což fanoušci domácího týmu od svých hráčů postrádali. Ve 4. minutě se svým klasickým důrazným způsobem prodral do vápna Horský, po kontaktu s gólmanem Brůhou se dožadoval odpískání pokutového kopu, jenže sudího Krčína jeho pád nechal ledově klidným. Ve 12. minutě si našel střeleckou pozici Tušl, jenž měl balón připravený na své obáváné levačce, leč střela samotná mu nesedla dle představ a míč nakonec skončil metr vedle domácí svatyně. Do zaslouženého vedení se Žaby dostaly ve 24. minutě, kdy od rohového praporku poslal parádní střílený centr na malé vápno Koutský a hlavičkující Tomáš Hála otevřel skóre – 0:1. Až inkasovaná branka domácí borce hrající v nových dresech probudila a zhruba od 30. minuty hru vyrovnali a postupně začali nabírat na obrátkách. Během šestatřicáté minuty si během několika vteřin vypracovali trojšanci, k jejich smůle však bez gólového efektu. Nejnadějněji vypadala dorážka Skláře po zblokované Šindelářově střele, ovšem na brankové čáře obětavě zakročil autor prvního gólu T. Hála.

První minuty druhého poločasu nic závratného na trávníku nepřinášely, ale jak se později ukázalo, vše vynahradily minuty z druhé části druhé půle. Vše odstartovala velice nebezpečná střela Šindeláře, která prolétla kolem šibenice Škaroupkovy branky. Vyrovnávající gól doslova daroval Jankovu “B” do té doby dobře hrající kapitán Lukač, jehož velkou chybu potrestal v samostatném úniku na Škaroupku Matěj Prediger – 1:1. Ještě než utichla radost fanoušků z vyrovnávající trefy, po další ztrátě hostů obdržel kolmici mezi stopery Dominik Šindelář a rázem bylo všechno jinak – 2:1. Netrvalo dlouho a jankovsko-dubenští, kterých bylo najednou plné hřiště, předvedli pohlednou akci, na jejímž konci byl přesně střílející Matěj Prediger – 3:1. V 83. minutě chyboval v rozehrávce T. Hála, čehož chtěl technickou střelou využít Beníšek, jenže jeho poměrně povedený pokus skončil na břevně. Za další minutu právě Beníšek vysunul Matěje Predigera, který si míč připravil na svou silnější levačku a výstavním “angličanem” o tyč zkompletoval hattrick – 4:1. Zmírnit hostující porážku mohl v závěru po centru J. Hály střídající Božovský, leč v tutovce selhal a domácí branku minul. Na konečném skóre nezměnil nic ani na druhé straně do boční sítě střílející Stráda. Kaňkou duelu je pouze fakt, že tři domácí fotbalisté byli pro zranění nuceni z utkání předčasně odstoupit.

SK Jankov “B” – TJ Sokol Žabovřesky 4:1 (0:1)

Branky: 71., 75. a 84. Prediger, 72. Šindelář D. – 24. Hála T.

ŽK 0:1 (Schacherl)

Diváci: 110

Rozhodčí: Krčín Zdeněk – Ryšlavý Jaroslav, Šnedorger Vítek

Sestavy:

SK Jankov “B”: Brůha – Kysela, Černý, Cícha, Beníšek – Hütter, Kocian, Troup, Stráda – Šindelář D., Prediger. Střídali: Sklář, Simandl, Janeček, Fousek

TJ Sokol Žabovřesky: Škaroupka – Lukač, Hála T., Křikava, Schacherl – Hála J., Koutský, Horský, Pšenička – Pilný, Tušl. Střídali: Kudláček, Matys, Tobiška, Božovský

Galerie zápasu (foto Klára Činátlová)