Martin Kročák: V brankovišti nám chybí stálá jednička

S podzimním vystoupením jankovsko-dubenské “Benfiky” v českobudějovickém okresním přeboru panuje spokojenost. To ohledně potvrzuje i kouč týmu Martin Kročák, jehož svěřenci předváděli atraktivní fotbal, s průměrem 3,5 vstřeleného gólu na zápas jsou druzí nejlepší a také druhou pozici v celkové tabulce jim vyneslo získaných sedmadvacet bodů za devět výher a tři prohry. Mužstvo může ulehnout k zimnímu spánku v pozitivním režimu, ovšem samotný “Kroči” už spřádá plány, jak na parádní podzim na jaře navázat a dojet sezónu v nastoleném trendu. S hlavním trenérem si na všemožná témata popovídala Klára Činátlová…

Ahoj Martine, rádi bychom se tě zeptali na zhodnocení podzimu. Jsi spokojený s výkony a průběžným umístěním v tabulce? Objevily se v průběhu sezóny nějaké nepříjemnosti, které bys chtěl zmínit? Co tě naopak potěšilo?

“Podzimní část musím hodnotit pozitivně vzhledem k bodovému zisku a postavení v tabulce. V některých zápasech jsme měli možná štěstí, kdy nám do branky padlo skoro všechno. Pak jsou zápasy, jako třeba na Loko České Budějovice, kde jsme měli deset gólovek a nakonec jsme prohráli 3:2. Podobný zápas byl v Dolním Bukovsku, kde jsme se nebyli schopni dostat do tempa a odjížděli jsme bez bodového zisku. Největší starostí během podzimu bylo vyřešit post brankářské jedničky, kdy se nám v brance vystřídalo celkem pět brankářů. Tenhle problém bych rád do jarní části vyřešil. Další nepříjemností je četnost zranění, hlavně u mladších hráčů. Poslední zápas nám z tohoto důvodu chyběla řada hráčů. Doufám, že do začátku zimní přípravy bude marodka prázdná a budeme trénovat v plném počtu.  Pozitivně vnímám, že se u nás objevují hráči, kteří mají zkušenosti z vyšších soutěží a po určité pauze mají zas chuť hrát fotbal. V týmu se nám rozložily klíčové role i mezi mladší hráče, ze kterých se postupně stávají rozdíloví hráči. Je to vidět na statistice vstřelených branek, kde se nemusíme spoléhat pouze na jednoho hráče.”

Je nějaký okamžik, který ti uvízl v hlavě? Nejlepší zápas nebo akce, kterou bys rád vyzdvihl?

“V každém zápase je spousta zajímavých momentů, na které si rád zpětně vzpomenu. Jsem vždy rád za každou povedenou akci, která skončí brankou. Máme v týmu hodně kreativních hráčů, kteří chtějí hrát pohledný fotbal, a to se nám na podzim dařilo.  Z toho mám asi největší radost. Nejlépe zvládnutý zápas byl v Dřítni, tam jsme jeli hrát o druhé místo. Dříteň měla v té době šňůru několika výher, ale kluci k zápasu přistoupili opravdu zodpovědně a zaslouženě vyhráli 3:1.”

Jak si byl spokojen s přístupem hráčů, ať už k tréninkům nebo k zápasům?

“Máme hodně hráčů, kteří přes týden studují v Praze a Plzni a musí se připravovat individuálně. To se odráží na tréninkové účasti. Ostatní, kteří jsou doma a chodí pravidelně na tréninky, tak u nich doufám, že je to baví. Přístup k zápasům hodnotím pozitivně, nedostávám moc úsměvných omluvenek – samozřejmě se stalo, že si někteří hráči protáhnou noční zábavu, ale to jsme si vyříkali a vše funguje.”

Už jsi zmínil, že se na podzim v brance béčka vystřídalo pět gólmanů. Koho považuješ za současnou jedničku Benfiky?

“V brankovišti nám chybí stálá jednička. Brankář, na kterého jsem spoléhal, bohužel moc nechodí, a tak se v brance vystřídalo celkem 5 brankářů, ale každý odvedl vždy dobrou práci. Skvělou bilanci má Jan Janeček, který do branky naskočil z pole a vychytal několik čistých kont. Stejně tak nestárnoucí Petr Maxa, který profesorským výkonem vymazal střelce Borovan.”

Jak se ti líbí sportovní zázemí v Dubném a spolupráce s realizačním týmem?

“V Dubném máme krásný areál. Jsou zde postavené úplně nové kabiny, plánuje se oprava starých kabin a výstavba UMT s workoutovým hřištěm. O tyhle věci se stará náš předseda Michal Pavlík, který je nakloněný pro každé zlepšení. V realizačním týmu je Tomáš Bürger, který se stará o veškerou administrativu, zápisy zápasů, chod klubovny a má vždy zjištěné veškeré novinky a zajímavosti. Je důležitým členem týmu, můžu se na něj ve všem spolehnout a díky němu se můžu věnovat hlavně trénování.”

Když se podíváš na tabulku OP, je nějaký tým, který tě výsledkově i herně nadchl nebo naopak zklamal?

“Nadchl mě samozřejmě náš tým :-))), ale musím uznat kvality Černého Dubu, který má opravdu kvalitní hráče, což nám ukázal v našem vzájemném zápase. Zklamáním jsou vždy týmy, které do Okresního přeboru padají z vyšších soutěží a hrají v této soutěži na chvostu tabulky.”

Velkým problémem Jankovsko-Dubenského týmu je nedostatek hráčů. Je v plánu přivést přes zimu do týmu nějakou posilu? Případně jak funguje domluva s „A“ týmem ohledně pendlování hráčů?

“S nedostatkem hráčů má problém asi většina týmů. Z Jankova odešla řada hráčů, které se úplně nepodařilo nahradit, a proto musí vypomáhat hráči z Benfiky. Pro mladé hráče je to přínos, že si vyzkoušejí vyšší soutěž a zároveň dostanou potřebnou minutáž v béčku. Domluva mezi týmy funguje tak, že se ze všech hráčů, co máme, poskládají dva týmy, aby byli v daném zápase konkurenceschopní.”

Martin Kročák sleduje hru svého týmu v jednom z podzimních zápasů.

Kdy začne zimní příprava a jak bude probíhat? Vrátí se do tréninkových plánů tělocvična?

“Zimní příprava začne začátkem ledna. Máme možnost využívat UMT v Jankově, kde je i osvětlené druhé travnaté hřiště. Na začátku přípravy nás určitě čeká neoblíbené běhání. Nejsem ale zastáncem běhání dlouhých tratí, vždy se snažím, aby hráči potřebnou kondici získávali v tréninku na hřišti. Proto připravuji cvičení, která jsou ve velké intenzitě a ve větší rychlostní zátěži. Od prosince začneme chodit do tělocvičny, kde budeme hrát převážně fotbal a basketbal, pak do toho zapojíme i silový trénink, se kterým nám pomůže Jan Schönbauer. V únoru budou lekce Spinningu a řešíme přihlášení Zimní ligy ve Staré Hlíně. Mladší hráče čeká halový turnaj v Chýnově, který bude začátkem prosince.”

Vedeš si nějaké statistiky k jednotlivým hráčům?

“Vedu si statistiku tréninků, které si všechny zaznamenávám a pak se k nim i zpětně vracím a snažím se je různě kombinovat a vylepšovat. Hráčské statistiky si nevedu, to má na starost Tomáš Bürger. Mě zajímá celý tým.”

Prý se plánuje nákup nových dresů. Je to pravda? Jak budou případně nové dresy vypadat? Plánuje se nákup i jiného vybavení?

“Ano, stále se snažíme s vedením něco vylepšovat. Teď přišly na řadu nové zápasové míče a v jednání jsou právě nové dresy, které nám firma Bespo navrhne podle klubových barev.”

Pozoruješ za dobu, co jsi trenérem béčka, nějaké zlepšení např. v herní kvalitě?

“V béčku jsem trenérem dva roky a za tu dobu vidím zlepšení zejména v předváděné hře. Nejsem příznivcem fotbalu typu kdo kopne míč do větší dálky :-))). I v trénincích jsou cvičení zaměřená na kombinační hru, kterou se snažíme přenášet i do zápasu.”

Prý pořádáš individuální tréninky pro několik mladších hráčů. Je to pravda? Kdo na ně chodí? Pozoruješ u kluků zlepšení?

“Je to tak, na podzim jsem začal dělat jednou týdně individuální tréninky, hlavně pro mladší hráče. Zaměřil jsem se především na herní dovednosti, kdy kluci jsou v devadesáti procentech tréninku na míči, pilujeme první dotek s přechodem do prostoru, střelbu v několika opakováních, zakončení po centru a přechod 1v1. Doufám, že se všichni hráči, co ke mně chodí, zlepšili.”

Chtěl bys něco zmínit na závěr?

“Na závěr bych chtěl hlavně poděkovat všem, co se podílejí na chodu fotbalu v Dubném a Jankově. Všem hráčům přeju hlavně zdraví a chuť do fotbalu. V klubu máme super partu a doufám, že to takhle vydrží co nejdéle a letošní sezóna dopadne pro oba naše týmy úspěšně.”

Nejlepším podzimním střelcem mužstva je se sedmi góly Jakub Beníšek.

Děkujeme Martinovi i Klárce za skvělý rozhovor a přejeme klidnou zimní přestávku.