Lukáš Kočí: Čekal jsem, že budeme hrát ve středu tabulky

Dres Jankova s číslem 4 v dávné minulosti nosil Martin Řezníček, v té nedávné Marek Kroneisl. Tuto štafetu převzal loni v zimě Lukáš Kočí. Čtyřiadvacetiletý stoper přišel do Jankova restartovat kariéru po zranění kolene. V zelenobílých barvách v kalendářním roce 2023 odehrál osmadvacet soutěžních zápasů, ve kterých vsítil dvě branky, obdržel devět žlutých a jednu červenou kartu. „Kočka“ se brzy stal oblíbencem jankovského publika, pevnou a silnou pozici si získal i v kabině u spoluhráčů, kteří si ho v létě zvolili svým kapitánem. Bohužel odchovanec Strakonic, jenž prošel taktéž mládeží Dynama, nezažil v Jankově nikterak výrazný rok z pohledu týmového úspěchu, nicméně společně věříme v pozitivní zítřky. Se současným kapitánem jsme se za uplynulým rokem poohlídli.

V Jankově jsi restartoval kariéru po operaci vazů v koleni. Celý rok jsi odehrál bez viditelných problémů, takže zdraví aktuálně drží?

“Dá se říct, že jsem restartoval kariéru. Chtěl jsem se rozehrát po operaci v nižší soutěži, abych viděl, jak koleno bude držet. Koleno drží v naprostém pořádku. Naskytla se možnost si zahrát za Jankov. Měl jsem i jiné nabídky, kde bych mohl hrát, ale rozhodl jsem se pro Jankov, kde jsem znal prostředí z povídání a i kamarády, se kterými jsem hrával, nebo jsem znal. Musím také poděkovat všem, kteří projevili zájem.”

Jak bys ten rok, který byl pro klub poměrně hektický, zhodnotil dle vlastního pohledu?

“Zhodnotil bych to tak, že hlavní je, že jsme vůbec přihlásili soutěž. Lepili jsme každý zápas a nevzpomínám si, že bychom se sešli všichni aspoň na jeden zápas kompletní. Z mého pohledu jsme mohli uhrát klidně o malinko více bodů. Některé zápasy byly skoro o jednom gólu. Ale také jsme dostávali laciné góly skoro hned v úvodu utkání, což je pak hrozně těžké otáčet a zvrátit výsledek na svojí stranu.”

U fanoušků i spoluhráčů sis celkem rychle vydobyl pozici oblíbeného hráče a kamaráda. Kabina tě vlastně v létě po půlroce v klubu zvolila kapitánem. Co na to říkáš a jak se v této roli cítíš?

“Je to tak. Vidím to i na fanoušcích, že mě berou. Když jsem přicházel, tak jsem měl obavu, aby mě mezi sebe vzali a myslím, že to je na dobré cestě. Vidím v nich takovou oporu. Co se týče spoluhráčů, tak jsem chtěl hlavně zapadnout do kabiny, kde si myslím, že se to povedlo. Kabina je skvělá a za to jim patří velký Dík. Je to taková jedna rodina. I když to na hřišti kolikrát nevypadá, ale kabina drží pohromadě a to je důležité. Potom se přidávají fanoušci a vzniká pak jedná velká klubová rodina. Jsem rád, že u kluků jsem si vydobyl nějaké postavení. Je to pro mě čest, že mě zvolili po tak krátké době kapitánem. Vážím si toho. Nečekal jsem to. Kapitána jsem dělal skoro v každé žákovské i dorostenecké kategorii i v juniorce Dynama, takže pro mě to nebylo nic nového.”

Už před sezónou bylo víceméně jisté, že mužstvo bude nejspíš bojovat o záchranu. S jakými pocity jsi ty osobně vstupoval do soutěžního ročníku?

“Popravdě jsem čekal, že budeme hrát ve středu tabulky, ale nečekal jsem, že budeme hrát opět o sestup. Poslední tři kola bez prohry, takže je škoda, že jsme museli zrovna končit. Viděl jsem na týmu, že si trochu sedl i pomocí Bohyho a Koníka, kteří nám pomohli z béčka a dali do týmu jejich kvalitu.”

Jaká panovala v kabině atmosféra během podzimní části?

“Atmosféra byla dobrá. Nějak jsme to nehodnotili, ale každý ví, jak na tom jsme.”

Který zápas bys označil za ten nejhorší a proč?

“Nejhorší zápas byl určitě v Mirovicích. Fotbalové prostředí úplně šílené. Zápas se nám nepovedl po všech stránkách. Hřiště malé, kde jsme si na něj nemohli zvyknout. Domácí využili svého prostředí, takže nás přehrávali od první minuty. Jak se říká ‘‘zápas blbec‘‘.”

V posledních třech kolech se podařilo uhrát pět bodů a mužstvo díky tomu opustilo sestupovou pozici. Může to být ta správná vzpruha do zimní přípravy a následně do jarních odvet?

“Ano, jak jsem již zmiňoval, je škoda, že je konec. Věřím, že bychom teď uhráli i více bodů, ale to je to kdyby. Jsem rád, že už jsme aspoň opustili sestupovou pozici, ale nemáme stále vyhráno. Zápasů je spoustu a my musíme jít zápas od zápasu a sbírat body, jak to půjde. Třeba překvapíme i nějaké soupeře, jako se nám povedlo v Milevsku.”

Udrží Jankov krajský přebor i pro další sezónu? 😊

“Věřím v to. Protože by mi to bylo líto, kdyby se spadlo. Zázemí je tady fantastické. Lidi a fanoušky, kteří pracují pro Jankov, mám hrozně rád, tak by mě to mrzelo i vůči nim. Udělám vše pro to, aby se tady hrál další rok krajský přebor.”

Koho tipuješ na postup a koho naopak na sestup?

“Na postup tipuji samozřejmě Hlubokou, ale nebál bych se říct i Roudné, nebo dobře hrající Třeboň, ale favoritem zůstává Hluboká. Na sestup tipuji Semice a Dražice.”

Vedení se pokusí přes zimu kádr posílit. Kde dle tvého názoru mužstvo nejvíce tlačí bota?

“Rád bych, aby přivedli aspoň 2-3 hráče, ale určitě čím víc, tím lépe. Tlačí bota skoro v každé řadě. Věřím, že se vedení bude snažit, aby někoho dostali do Jankova.”

Jak sis užil společnou dokopnou áčka a béčka? Byla povedená?

“Z mého pohledu byla velmi povedená. Jídla a pití byla spoustu. Dokonce jsem byl pokřtěn do Jankovských barev, že jsem cítil záda, ještě dva dny po dokopné, ale to k tomu prostě patří. Je dobře, že se dokopná spojila, aby jsme tahali za jeden provaz a byli si vždy nápomocné obě dvě mužstva a vycházeli si vstříc.”

Jak budeš trávit zimní přestávku?

“Domlouvali jsme se s klukama, že každé úterý si zahrajeme na umělce, aby jsme se trochu hejbali. Zatím to vychází. Pohybu mám stále dost, jelikož trénuji děti na Dynamu, tak jsem pořád v zápřahu, ale vůbec mi to nevadí. Přes Vánoce bude trochu klid, ale určitě se občas proběhnu, abych neseděl u televize a nějak se udržoval.”

Bude tvá fotbalová budoucnost nadále spojena s Jankovem nebo ještě pomýšlíš na vyšší soutěže?

“Samozřejmě, že mám ještě cíl si zahrát tu nejvyšší soutěž, jak to jen půjde. Pokud by se něco objevilo, tak bych to řešil s vedením i kabinou a pak by se vidělo, co a jak. Momentálně hájím Jankovské barvy a budu odvádět výkony za tento klub.”

Něco závěrem?

“Rád bych, aby nás podporovali diváci jako teď a chodilo co nejvíce lidí.” 

Děkujeme kapitáne za tvůj čas, přejeme ti klidnou zimu a v tvé další kariéře mnoho úspěchů.

Lukáš Kočí v souboji s exsparťanem Davidem Lafatou při domácím utkání s Olešníkem, které i díky Lafatově gólovému příspěvku skončilo 0:3.